Medzinárodné cvičenie v Aggteleku

22.04.2024 09:48

Aj keď je jaskyniarstvo veľmi obľúbenou voľnočasovou aktivitou, jaskyniarske nehody sú zriedkavé  a ešte zriedkavejšie sú nehody vyžadujúce si rozsiahlu záchranu. Vzhľadom na malý počet jaskynných nehôd len máloktorá z vyspelých krajín udržiava veľké množstvo profesionálnych jednotiek schopných skutočne zachraňovať v jaskynných podmienkach. Preto je zvykom zapájať záchranné zložky z iných krajín do akcií, ktoré si vyžadujú spoluprácu mnohých jaskynných záchranárov.
17. – 21. apríla 2024. sa konalo zatiaľ asi najväčšie medzinárodné cvičenie jaskynnej záchrany v maďarskom Aggteleku. Na štvordňovej akcii  sa zúčastnilo  13 členov našej skupiny, z toho 6 členov bolo aktívne zapojených do cvičenia a 7 členov sa podielalo na organizácii podujatia. Okrem našej skupiny tam boli zástupcovia nemeckých, poľských, rumunských, srbských, tureckých, anglických a amerických jaskynných záchranárskych služieb. Celkovo sa  v kempingu pred jaskyňou Baradla zhromaždilo 125 jaskynných záchranárov.

Prvé dva dni cvičenia dostali zmiešané tímy menšie čiastkové úlohy a vyskúšali si ich možné riešenia. Záchranné zložky špecializujúce sa na typické jaskynné typy rôznych krajín mali príležitosť navzájom si predstaviť svoje pracovné metódy a špecifické riešenia. Veľký dôraz sa kládol aj na zdieľanie skúseností získaných v zdravotníctve v jaskynných podmienkach. O svojich skúsenostiach sa snažili diskutovať lekári a záchranári, ktorí sa cvičenia zúčastnili.

V sobotu prebehlo komplexné simulačné cvičenie v jaskyni Baradla, kde záchranárske tímy zmiešaných národností vykonávali záchranu preživších po povodni, ktorá sa v jaskyni odohrala. Podľa scenára cvičenia bolo potrebné na neznámom mieste vyhľadať, ošetriť a zachrániť neznámy počet zranených osôb. Medzi úlohami, ktoré bolo potrebné vyriešiť, bol jaskynný potápač, ktorý zostal uväznený na lanovke, podchladený jaskynný potápač, zranený človek, ktorý bol v život ohrozujúcom stave, zranenie nohy, ktoré sa dalo riešiť iba amputáciou na mieste. Úlohou každého vedúceho akcie, ktorý riadi simulovanú záchrannú akciu, bolo posúdiť kapacity a prostriedky záchranných zložiek každého národa a riadiť ich vo svetle neustále sa rozširujúcich úloh a nečakaných komplikácií. Po 8 hodinách sa podarilo vyniesť na povrch  všetkých 8 zranených. Členovia našej skupiny pôsobili v dvoch tímoch a zachránili štyroch zranených. Pod našim vedením úspešne prebehla aj najkomplikovanejšia a najdlhšia záchrana pacienta so zlomenými rebrami a prepichnutými pľucami. Transport bol tak náročný, že sme potrebovali na niektorých úsekoch jaskyne zapojiť až 35 záchranárov a riešiť nečakané komplikácie. 

Okrem spoločného vyhodnotenia cvičenia sa uskutočnilo aj ďalšie vyhodnotenie skúseností z rozsiahlej, medzinárodnej záchrannej operácie uskutočnenej na jeseň 2023 v jaskyni Morca v Turecku. Spolu s prítomnými organizáciami sme sformulovali spoločný cieľ spoločne rozvíjať spoluprácu európskych jaskynných záchranárskych služieb a hľadať efektívne metódy, aby v prípade potreby bola jaskynná záchrana dostupná aj v regiónoch sveta, kde takéto organizácie zatiaľ nefungujú.

Čo sa týka organizácie, bola na výbornej úrovni. Budúci rok je plánované cvičenie v Polsku. Už teraz sa tešíme....

Transport pacienta na 53m vysokej skalnej stene.

SpeleoRožňava

Pacient s prepichnutýmí pľucami a zlomeninami.

Transport

SpeleoRožňava

SpeleoRožňava

SpeleoRožňava

SpeleoRožňava

—————

Späť