MDD s jaskyniarskou skupinou SPELEO-Rožňava.

16.06.2014 15:10


Naši „ najväčší“ dostali k sviatku krásny darček - pozvánku na výlet do areálu Gombaseckej jaskyne. A keďže sme Zelená škola, každá aktivita v prírode je o to vítanejšia, hlavne keď ju plníme nielen s deťmi našej materskej školy, ale aj ich rodičmi, zamestnancami a verejnosťou.

 Vývojovo patrí Gombasecká jaskyňa medzi najmladšie slovenské jaskyne. Má však veľmi impozantnú výzdobu, ktorá pozostáva z rôzne sformovaného sintru, sfarbeného bohatou škálou farieb od bielej cez žltú až po okrovú. Európskou zvláštnosťou sú biele brčká, 2 – 3 mm hrubé a až 3 m dlhé, ktoré ostro kontrastujú s červenohnedými povlakmi na stenách.
Gombasecká jaskyňa býva označovaná za rozprávkovú a v piatok sa tak aj stalo. Deti privítala naozajstná snehulienka. Návšteva jaskyne bola iná-rozprávková. Trpaslíci mali na hlavách naozajstné čiapky a bolo ľahké ich objaviť. Deti očarila atmosféra jaskyne. Príroda dala kvapľom, rôzne bizarné tvary a podoby, ktoré sú ešte zvýraznené pestrou farebnosťou a sviežosťou, pretože ich tvorba neustále pokračuje. Medzi najkrajšie priestory patria Mramorová sieň s 8 m hlbokou studňou, Sieň mieru (sieň L. Herényiho), Sieň múdrosti (sieň Viliama Rozložníka), Brková sieň a ďalšie. Zážitkom bolo keď si deti mohli v ruke ohmatať naozajstné brčko i pôsobivé, malému poslucháčovi zaujímavé predstavenie jaskyne pánom Šturmannom.

Svet jaskyne sme opustili a vonku nás čakali ďalšie prekvapenia. Speleoklub Rožňava pripravil pre deti traverz na lane, spoločenské hry i cukrovú vatu pre maškrtné jazýčky. Odvážlivcov, ktorí sa nebáli vyskúšať traverz sa našlo veru dosť. Detské očká žiarili, keď im ujovia jaskyniari pripevňovali laná čí prilbu a za hlasného povzbudzovania sa stali naozajstnými jaskyniarmi, čo sa neboja neznámeho. Zaujímavým bolo aj hľadanie pokladov v lese, kde si deti rozvíjali nielen pohybové zručnosti ale aj odvahu a usilovnosť. Samozrejme ku Dňu detí patrí aj ocenenie sladkosťou i osviežujúci džús, na ktoré veru jaskyniari nezabudli.      

                                              Srdečne ďakujeme Speleoklubu Rožňava- p. Bartolomejovi Šturmannovi a p. Petrovi Szelešovi, zamestnancom  Správy slovenských jaskýň i Mestu Rožňava za nezabudnuteľný MDD.

 

 

 

                                                                                                                          Iveta Balázsová

                                                                                                                           riaditeľka MŠ

—————

Späť